LAKTOSEFRI IS

Opskrift på en smooth hjemmelavet laktosefri is med mango & vanilje

Alle elsker is – men er man laktose intolerant eller glutenallergiker – så er der et par få ting der skal ændres på. Men det betyder ikke, at så er det slut med at spise fyldig og cremet is, for heldigvis findes der nogle rigtig gode produkter, som gør at alle kan komme med til bords og spise det samme.

Opskriften herunder er en dejlig grundopskrift på laktosefri og glutenfri is med mango og vanilje, men du kan tilpasse og justere smagen med den frugt eller andet du har lyst til – dog skal man lige være ekstra opmærksom på chokolade og sikre sig at det ikke inderholder noget laktose eller gluten.

hjemmelavet vaniljeis

UDSTYR

Ismaskine, termometer,
gryde, elpiskeris, 2 skåle,
en si, en stavblender,
isform på 1,5 liter.

TID

Arbejdstid ca.45 min.
Afkølingstid ca. 2 timer
Beregn ca. 3 timer til frysning

ANTAL

Afhænger af hvad du skal bruge isen til – men ca. 8 personer

Ingredienser:

—————————————

  • 500 g mangotern ( frost )
  • 65 ml vand
  • 130 g sukker
  • 1-2 tsk citronsaft

+

  • 1 god kvalitets vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 300 ml laktosefri sødmælk
  • 300 ml laktosefri piskefløde
  • 6 æggeblommer
koekkenmaskine til is

Sådan gør du :

—————————————

Mango-puré:

1. Mango, vand, citron og sukker kommes i en gryde. Det skal koges op og godt ind, indtil væsken minder om en tynd sirup. Smag evt på den så du kan nå at justere.

2. Blend det hele med stavblender/blender og si herefter massen for at få den så blød som muligt. Brug en ske til at trykke det igennem en si og ned i en skål. Stil mangopuréen på køl

Ismasse

1. Flæk vaniljetangen, skrab vaniljekornene ud og bland dem med lidt af sukkeret med en kniv, så kornene bliver skilt fra hinanden. Smid endelig ikke den tomme vaniljestang ud, den skal med i punkt 2

2. Kom den laktosefri sødmælk, fløde og den tomme vaniljestang i en gryde og varm det op til lige omkring kogepunktet – tag gryden af varmen og lad det stå i 10 min.

3. I en skål piskes æggeblommerne med vanilje og sukker, til blandingen er lys og tyk som i en luftig æggesnaps.

4. Fisk vaniljestangen op – hæld forsigtigt den varme mælke-fløde-blanding i æggesnapsen under kraftig piskning. Nu er din ismasse klar.

5. Hæld ismassen tilbage i gryden og varm den op til ca. 82°C, men endelig kun på langsom svag varme, så det ikke brænder på ! – rør rundt i massen hele tiden indtil den er cremet og tyk – det tager ca. 5 – 10 min. Prøv evt tricket med at dyppe en træske i blandingen og træk en finger igennem det der sidder på bagsiden af den – hvis der er en tydelig linje, så er den færdig.

6. Hæld ismassen i en skål og sæt den i køleskabet til afkøling. Rør ofte i den undervejs, så den afkøles hurtigere og ensartet. Det tager 2 – 3 timer af få den fuldstændigt afkølet.

7. Tag den nu helt afkølede ismasse og hæld over på din ismaskine og kør den til 15 minutter før den er færdig og tilsæt nu mango-puréen. Kør den herefter helt færdig. Fordel derefter den laktosefri mangois i en isform og sæt den i fryseren i mindst 3 timer eller gerne til dagen efter.

 

TIPS !

Der er mange måder du kan serverer din hjemmelavede toplækre mangois på – en af dem er med lækre vafler – se opskrifter på gluten- og laktosefri vafler her eller hvad med en stak søde dejlige pandekager til – du kan finde gode glutenfri – og laktosefri pandekageopskifter her

eller lav kugler og fordel i skåle sammen med vanilieis ( som også kan laves laktosefri) 

IS OG HYGIEJNE

Is smager bedst hvis den ikke er stenhård, men er blevet en smule blød. En is der har været tøet lidt op og så frosset igen skal spises hurtigt og må ikke fryses igen derefter. Hvis en is har været tøet helt op skal den kasseres, da den ellers er blevet til et rent paradis for bakterier. Normalt dør bakterier hvis de udsættes for en tilstrækkelig høj temperatur, men når de køles ned eller fryses, så bliver de inaktive. Så når temperaturen kommer derimellem at der er et problem.