IS BLOG
Den skønne is!
De fleste elsker hjemmelavet is, uanset om det er en lækker vaffelis på en varm sommerdag, en perfekt iskaffe eller en kugle vaniljeis i den varme kakao i vintertiden. Man kan nærmest altid spise is, uanset årstid eller årsag.
Faktisk elsker vi is så meget, at det anslås, at det globale marked for is i år vil nå op på den svimlende sum af 89 mia $! Der er med tiden kommet stigende efterspørgelse på fedtfattig og økologisk is og derfor ser nye innovative smage og konsistenser dagens lys i frysemontrene i de mange pop-up isbutikker verden over.
Men hvad ved vi egentlig om is udover det er en fortræffelig spise? Det har vi samlet op på her med en masse sjov fakta om is, samt nogle skøre verdensrekorder og meget underholdende historier om is.
Bliv klogere end din kollega omkring is, herunder i vores blog!
7 TING DU SKAL VIDE OM IS
Hvilke typer is findes der ?
I dag er udvalget af is ikke kun med jordbærsmag, chokolade og vanilje. De gamle klassikere er blevet nyfortolkede og det er nærmest eksploderet med nye smagssammensætninger. Der er kommet et utal af popup boder med hver deres typer af is og innovative smage.
Men kort fortalt så findes der:
- Flødeis, som er lavet af fløde, æg og sukker og har en cremet konsistens.
- Sorbet is, som er vandbaseret men oftes med et højt sukkerindhold og har en blød konsistens
- Gelato, som er lavet på mælk, minder mest om flødeisen, men med en lettere konsistens
- Parfait is, laves af æggeblommer, sukker og pisket fløde. Den minder meget om flødeisen.
- Softice, laves typisk med planteolier og skummetmælkspulver tilsat aromaer. Den har en blød og luftig konsistens.
- Frugt is, er en super simpel og nem måde at lave is på. Man fryser bare et stykke frisk frugt med en pind i. Den kan så derefter dyppes i smeltet chokolade og drysses med nødder, kokos eller krymmel.
Den Internationale is-dag!
Sådan en er der selvfølgelig også. Her er der en god undskyldning, hvis man har altså har brug for en sådan, til at spise flere is på én dag. Dagen fejres verden over, men datoen varierer da den altid afholdes den tredje søndag i juli.
Næste internationale isdag bliver d.16 juli 2023 – så tegn en is i kalenderen, så du ikke misser dagen hvor du med god samvittighed kan spise is dagen lang 😋
I hvilket land spiser man mest is ?
De fleste ville nok gætte på USA, men det er det altså ikke. Faktisk er New Zealand på førstepladsen som det mest is-spisende land i verden med hele 28.4 liter is pr indbygger om året. Så er man altså glad for is !
Danmark kommer på en syvende plads og ligger efter de andre nordiske naboer. Se listen herunder – tallet efter landet fortæller hvor mange liter is der spises pr. indbygger om året
- New Zealand – 28.4 😃
- USA – 20.8
- Australien – 18.0
- Finland – 14.2
- Sverige – 12.0
- Canada – 10.6
- Danmark – 9.8
- Irland – 8.4
- Italien – 8.0
Is verdensrekorder !
Mest is spist på 1 min!
Elsker du is ? Så er her en lille udfordring til dig. Hvis du kan spise mere end 806 gram is på 1 minut, så har du slået verdensrekorden.
Det var nemlig præcist det, som den australske Isaac Harding-Davis satte til livs på den Internationale Isdag d.16 juli 2017, hvilket bragte ham i Guinness world records! Utroligt nok fik han kun en lille omgang hjernefrys!
Verdens største iskugle!
Helt tilbage til d.28 juni 2014 skabte Kemps LLC i USA en gigantisk iskugle af jordbæris, som vejede hele 1365 kg !
Den enorme kugle indeholdt cirka det samme som 733 beholdere med is. Tusindvis af deltagere ved Cedarburg-jordbærfestivalen stod glade i kø og fik en generøs portion is gratis hele weekenden.
Verdens højeste isvaffel!
Det krævede en del øvelse på teknikken før Hennig-Olsen Is og Trond L Wøien fra Norge fik rejst verdens højeste isvaffel.
Den målte imponerende 3.08 m og var lavet af en vaffel på knap 96 kg som var penslet indvendigt med 60 kg chokolade og derefter fyldt op med 1080 liter vanilieis og selvfølgelig så skulle der også 40 kg syltetøj på toppen. Velbekomme!
Flest iskugler i én isvaffel!
Har du prøvet at stable så mange iskugler du kunne i en vaffel ? Så ved du hvor svært dette er.
Ikke kun en gang men hele to gange har Dimitgri Panciera fra gelatoens hjemstavn Italien, præstreret netop dette. Seneste verdensrekord slog han d.17 november 2018, hvor han stablede – hold nu fast – 125 kugler på én isvaffel!
Hjernefrys – hvorfor får man det?
Sphenopalatin ganglioneuralgi som det så mundret hedder på latin, er den videnskabelige betegnelse for den hjernefrysning, du mærker efter at have spist is lidt for hurtigt.
Brain freeze, som er det populære ord for “oplevelsen”, har videnskaben fundet en forklaring på. Hjernen, som er en af kroppens vigtigste organer, er meget følsom over for temperaturudsvinger. Den fungerer bedst når den holder samme temperatur.
Når du tager en stor bid af en is eller drikker en milkshake hurtigt, så rammer det vores gane og det risikerer at køle hjernen ned. Når kroppen opfanger det signal, sendes en masse varmt blod til vores hjerne og det skaber et overtryk i kraniet og fører til den pludselige brain freeze eller hjernefrys, som er en slags akut opstået hovedpine. Den forsvinder heldigvis hurtigt igen.
Iskaffe, islatte, frappé – hvad er forskellen?
Verden over er kaffe en elsket drik og derfor er der udviklet mange måder den kan drikkes på. De mest populærer udgaver giver vi her en lille forklaring på, da mange ikke rigtig er klar over hvad forskellene er.
Iskaffe
Denne drik er den mest kendte af dem alle. Derfor findes den i et utal af varianter og på de fleste kaffebarer har de deres egen udgave af den. Men oftes består den af kaffe, vaniljeis, mælk, sirup og isterninger som blendes sammen. Skal den være mere voksen kan der også kommes baileys i. Du kan se vores bud på en lækker, hjemmelavet nem iskaffe her
Frappé
Frappé er den kolde, piskede kaffedrik, som stammer fra Grækenland. Den laves på frysetørret kaffe, vand og mælk og som oftest piskes det sammen med noget sukker. Den hældes på et glas fyldt med isterninger.
Islatte
Hvis du synes bedst om en mild smag af kaffe, så er du måske mere til en islatte, da den kun tilsættes et shot espresso. Smagen er sød og cremet, da der er mere mælk i, som både kan være koldskummet eller bare hældes i som den er. Det er populært at lægge en kugle vaniljeis i og nogle kan lide at tilsætte sirup for at give den eksta sødme og smag.
Ispresso
En is-espresso laves på to shot og har derfor mere koffein end en is-latte, så smagen af kaffe er langt mere intens her, da der ikke bliver tilsat mælk, men koldt vand og et par isterninger.
Hvornår åbnede den første isfabrik i Danmark ?
I Italien er der blevet produceret en frossen creme lavet på mælk, æg og sukker i flere hundrede år. Denne type is var forløberen for den italienske gelato, som i dag er kendt og elsket over hele verden.
I Danmark skal vi dog helt frem til 1914, før den første egentlige isfabrik så dagens lys. Fabrikken bar navnet “Amerikansk Ice Cream Fryseri” og det var dem, der senere blev kendt under navnet ”Hellerup is”. Lidt over 10 år senere, i 1927, åbnede ”Premier is”, et mærke der stadig eksisterer i dag. I samme periode begyndte man også at producere is rundt omkring på landets mindre mejerier og her opstod bl.a. ”Frisko flødeis”, i dag blot kaldet ”Frisko”. I den senere tid er der kommet mange mikromejerier til, som har fået stor anerkendelse for deres smage og kvalitet. F.eks. Møn Is, Skee, Holmegaard, Uganda og mange flere.
1.“Alt var chokoladeis og kys og vind.” – Francesca Lia Block
2. “At spise is og ikke træne er fantastisk. Ulempen er, at dit helbred ikke får det så godt.”
3. “Løjtnant Dan, jeg har noget is til dig. Løjtnant Dan, is!” – Forrest Gump
4. ”At leve livet uden et formål er som at have en isvaffel i hånden, lade den smelte og dryppe uden at spise den. Det var dit at nyde, men du mistede det!” – RVM
5. “Min kærlighed til is dukkede op i en tidlig alder – og er aldrig forsvundet!” – Ginger Rogers
6. “Jeg gætter på, at is er en af de ting, der er uden for fantasi” – LMMontgomery
7. “Jeg siger aldrig nej til en is” – Ingrid Betancourt
Den fantastiske historie om is!
De tidligste historiske fakta, der har noget med en slags is at gøre, kommer fra Kina i den såkaldte Tang-periode (618-907). Forskellige typer mælk blev opvarmet og fik lov til at syrne. Denne »yoghurt« blev herefter blandet med mel for at få en tykkere konsistens. Man tilsatte kamfer som smagsstof og afkølede det til sidst.
For at kunne fryse det ned, blandede man salt med krystalis. På den måde sænker man frysepunktet og kan ret let at opnå temperaturer lavere end -14 grader. Hvem der opdagede denne proces er ukendt, men den blev formentlig opfundet af kineserne.
Kendskabet til denne proces nåede til Europa i begyndelsen af 1500-tallet, men det var først omkring 1660, at processen blev anvendt til en form for vandis (frugtis).
Is fremstillet på basis af mælk og sukker er kendt fra Frankrig omkring 1774, i USA i 1777 og i England omkring 1796. De første flødeisreklamer kunne man se i avisen New York Gazette Mercury i 1777.
Med de mekaniske kølemaskiners indførelse i 1859 blev grunden lagt til en industri, som først bredte sig i USA og senere til Europa og den øvrige verden.
Kilde: www.danskisindustri.dk